Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Boczek pieczony

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Boczek podawać na zimno z pieczywem.

Boczek pieczony

Składniki:

Boczek pieczony

 

 

Sposób przygotowania:

Boczek pieczony
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Boczek umyć, osuszyć w papierowym ręczniku, natrzeć czosnkiem, zmielonym zielem angielskim, pokruszonymi liściami laurowymi, majerankiem, solą i pieprzem. Tal przygotowany boczek odłożyć na kilka godzin w chłodne miejsce. Następnie boczek włożyć do brytfanny, ponacinać skórę w kratę, włożyć do nagrzanego piekarnika do temp 190 stopni i piec około 1 godziny, podlewając od czasu do czasu odrobiną wody.