Sposób przygotowania:
Boczek wędzony
Boczek dzielimy na mniejsze kawałki ok 0,8 - 1 kg, Do garnka wlewamy wodę, dodajemy sól, liście laurowe, zgnieciony czosnek wraz z łupinami, cukier oraz zmiażdżone ziarna pieprzu, jałowca i ziela angielskiego. Całe gałązki rozmarynu. Mieszamy do rozpuszczenia soli. Do tak przygotowanej solanki wrzucamy surowe jajko kurze (w skorupce), jeśli jajko utrzymuje się miej więcej w połowie roztworu, oznacza to, że solanka jest idealnie słona. Jeśli opada na dno- jest mało słona. Jeśli pływa na samym wierzchu, należy dolać wody, bo wówczas jest za słone. Do tej solanki wkładamy boczek, przyciskamy talerzem, żeby mięso było całe pokryte roztworem i odstawiamy w zimne miejsce na ok 7 dni. Kiedy mięsko jest już przesiąknięte wyciągamy je z solanki. Robimy u góry każdej sztuki dziurkę i przekładany przez nią dratwę, którą zawiązujemy tworząc oczko(dość spore) i wieszamy żeby obeschło. Rozpalamy ogień, żeby nagrzać wędzarnik. Kiedy jest już wystarczająco gorący, wieszamy nasze mięsko i wędzimy ok 4h. Po tym czasie parzymy boczuś we wrzątku ok 15 min. (woda ma być gorąca, ale nie może się gotować!!!) Wędzimy drewnem z drzew owocowych, ale jeśli nie mamy dostępu najlepsza jest olcha i buk.