anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Boeuf bourguignon, czyli wołowina po burgundzku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 18

Niezwykle proste do przygotowania danie, a jednocześnie bardzo wykwintne i bogate w smaku. Takie, które możemy podać na świąteczny obiad lub uroczystą kolację.

Boeuf bourguignon, czyli wołowina po burgundzku

Składniki:

Boeuf bourguignon, czyli wołowina po burgundzku

 

  • mięso wołowe /antrykot/ - 1 kg
  • chudy surowy boczek - 150 g
  • marchewka - 1 szt.
  • cebula – 2 szt.
  • pieczarki – 300 g
  • czerwone wytrawne wino – 1 szk.
  • bulion wołowy – 2 szk.
  • przecier pomidorowy – 1 łyżka
  • czosnek – 3 ząbki
  • sól – do smaku
  • pieprz czarny świeżo mielony – 1/2 łyżeczki
  • olej - do smażenia

 

  • BOUQUET GARNI:
  • świeży tymianek – 4 gałązki
  • liście laurowe – 2 szt.
  • natka pietruszki – 4 gałązki
  • rozmaryn – 1 gałązka

Sposób przygotowania:

Boeuf bourguignon, czyli wołowina po burgundzku

ETAP 1:

Boeuf bourguignon, czyli wołowina po burgundzku
Mięso wołowe pokroić w dość grubą kostkę.

Wołowinę opłukać, pokroić w grubą kostkę i każdy kawałek dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym.

ETAP 2:

Boeuf bourguignon, czyli wołowina po burgundzku
Obsmażone mięso przełożyć do garnka z boczkiem.

Boczek pokroić w kostkę i usmażyć na rozgrzanym oleju na patelni. Następnie wysmażony boczek przełożyć do garnka żeliwnego, a na pozostałym na patelni tłuszczu smażyć partiami ze wszystkich stron kawałki wołowiny. Obsmażone przekładać do garnka z boczkiem.

ETAP 3:

Boeuf bourguignon, czyli wołowina po burgundzku
Obraną i opłukaną cebulę pokroić w piórka.

Na tej samej patelni usmażyć obraną, opłukaną i pokrojoną w piórka cebulę, następnie przełożyć ją do garnka. Dodać obraną i pokrojoną na grube kawałki marchewkę. Wlać czerwone wytrawne wino /najlepiej z Burgundii/, dodać zmiażdżone ząbki czosnku, przecier pomidorowy, sól, pieprz. Do garnka wlać gorący bulion wołowy, tyle aby cała potrawa była nim zakryta. Na wierzchu ułożyć związane nitką zioła. Garnek nakryć pokrywką i wstawić do nagrzanego do 150°C piekarnika na dwie i pół godziny.

ETAP 4:

Boeuf bourguignon, czyli wołowina po burgundzku
Obrane, opłukane, osuszone i pokrojone pieczarki.

Pieczarki obrać, opłukać, pokroić na duże kawałki.

ETAP 5:

Boeuf bourguignon, czyli wołowina po burgundzku

Pieczarki podsmażyć na na złoty kolor na silnie rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Na pół godziny przed końcem pieczenia przełożyć je do garnka.


Tagi:

dania mięsa