pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Boeuf strogonow na winie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Boeuf strogonow na winie podany z galuszkami

Boeuf strogonow na winie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Boeuf strogonow na winie

 

Sposób przygotowania:

Boeuf strogonow na winie
Wołowinę kroimy w paski. Na patelni rozpuszczamy smalec. Wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy. Gdy cebula zmięknie dodajemy wołowinę. Ogień zwiększamy i smażymy mieszając, aż mięso przestanie być surowe. Wtedy dolewamy wino. Na średnim ogniu redukujemy wino. W międzyczasie do przecieru pomidorowego wsypujemy bazylię i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy. Wracamy do wołowiny. Po odparowaniu wina do mięsa wlewamy bulion. Dodajemy pokrojone w paski pieczarki i paprykę żółtą. Wlewamy przygotowany przecier. Mieszamy i przykrywamy. Dusimy pod przykryciem około 20 minut. Wtedy do wołowiny dodajemy pokrojone w paski ogórki kiszone. Mieszamy i ponownie patelnię przykrywamy. Na małym ogniu dusimy do miękkości wołowiny. Pod koniec dodajemy zahartowaną śmietanę i mieszamy. Zabieramy się za galuszki. Przesianą mąkę mieszamy z solą. Wbijamy jajka oraz dodajemy olej. Wyrabiamy ciasto stopniowo wlewając wodę. Masa powinno być lekko lejąca. Tak przygotowane ciasto oddzielamy szpatułką i wrzucamy na osolony wrzątek. Kluski można podawać w gulaszu lub polać je gulaszem.
Boeuf strogonow na winie
Pokrojoną w paski wołowinę smażymy z cebulą
Boeuf strogonow na winie
Następnie dolewamy wino i je redukujemy
Boeuf strogonow na winie
Do smażącego się mięsa dodajemy pastę pomidorową
Boeuf strogonow na winie
NA sam koniec do gulaszu dodajemy pokorjone ogórki i dusimy