Sposób przygotowania:
Boeuf strogonow na winie
Wołowinę kroimy w paski. Na patelni rozpuszczamy smalec. Wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy. Gdy cebula zmięknie dodajemy wołowinę. Ogień zwiększamy i smażymy mieszając, aż mięso przestanie być surowe. Wtedy dolewamy wino. Na średnim ogniu redukujemy wino. W międzyczasie do przecieru pomidorowego wsypujemy bazylię i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy. Wracamy do wołowiny. Po odparowaniu wina do mięsa wlewamy bulion. Dodajemy pokrojone w paski pieczarki i paprykę żółtą. Wlewamy przygotowany przecier. Mieszamy i przykrywamy. Dusimy pod przykryciem około 20 minut. Wtedy do wołowiny dodajemy pokrojone w paski ogórki kiszone. Mieszamy i ponownie patelnię przykrywamy. Na małym ogniu dusimy do miękkości wołowiny. Pod koniec dodajemy zahartowaną śmietanę i mieszamy. Zabieramy się za galuszki. Przesianą mąkę mieszamy z solą. Wbijamy jajka oraz dodajemy olej. Wyrabiamy ciasto stopniowo wlewając wodę. Masa powinno być lekko lejąca. Tak przygotowane ciasto oddzielamy szpatułką i wrzucamy na osolony wrzątek. Kluski można podawać w gulaszu lub polać je gulaszem.