Boeuf Strogonow wg hgg

  • 31
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 34

Boeuf Strogonow : osuszoną polędwicę pokroić w cienkie paseczki, skropić sokiem z cytryny i

Boeuf Strogonow wg hgg

Składniki:

Boeuf Strogonow wg hgg

 

Sposób przygotowania:

Boeuf Strogonow wg hgg
Umytą i osuszoną polędwicę pokroić w cienkie paseczki, skropić sokiem z cytryny i odstawić na 1-2 godz do lodówki. Umyte pieczarki pokroić w cienkie paseczki. Cebulę obrać i drobno posiekać. W rozgrzanym rondlu roztopić masło, dodać cebulę i pieczarki, lekko obsmażyć. Mięso posypać świeżo zmielonym pieprzem, obtoczyć w mące (pszennej wymieszanejz ziemniaczaną), wrzucić do rondla. Krótko obsmażyć, dodać bulion, koncentrat pomidorowy i wino. W powstałym sosie dusić mięso na małym ogniu pod przykryciem. Jeśli potrzeba przyprawić Boeuf Strogonow do smaku solą i papryką a tuż przed podaniem zaprawić Boeuf Strogonow śmietaną.