Sposób przygotowania:
Bogata ,,bieda zupka,, z kaszą
Obrać - umyć warzywa . Pokroić wg upodobania ( ziemniaki , rzodkiewkę i pomidor w kostkę, ogórek i marchew w ozdobne plasterki, cebulę i kapustę w paseczki, por w pół plasterki, kalafior w rozdrobnione różyczki - seler i pietruszkę utrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej - usiekać koper i natkę ). Wymieszać warzywa - objętościowo powinno być ok. 1,5 litra. W garnku o objętości 2 litrów rozgrzać olej z masłem. Wrzucić warzywa i smażyć na średnim gazie cały czas mieszając aż jarzyny zmiękną i zmniejszą objętość o połowę. Zalać wodą . Wsypać kaszę i soczewicę. Dołożyć lubczyk - posypać przyprawami- lekko posolić ( na początek 1/3 łyżeczki) . Wymieszać . Gotować na małym gazie 45 minut. Doprawić do smaku. Podawać posypaną usiekaną zieleniną .Można zaprawić śmietanką albo nawet zagęścić mąką . Zupa jest bardzo aromatyczna i smakuje jak by ją ugotowano na mięsie. *Zasada podstawowa - muszą być ziemniaki , cebula , kapusta, marchew i jakaś zielenina ( pokrzywa, liście rzodkiewki, lebioda, czosnek niedźwiedzi ) **Rozdrobnione warzywa trzeba dobrze poddusić na oleju *** Zamiast kaszy można dać zacierkę **** Pozostałe warzywa dajemy takie jakie mamy - byle ogólna objętość pokrojonych się zgadzała
msewka