Węgierska potrawa jednogarnkowa tak bardzo spodobała się naszym rodakom, że wprost nie można sobie wyobrazić ogniska bez tradycyjnego węgierskiego bogracza. Jest też dobra wiadomość dla zwolenników gotowania w bardziej komfortowych warunkach - tę zupę gulaszową można z powodzeniem odtworzyć w kuchni, bez żeliwnego kociołka i paleniska, ale z równie bogatą zawartością.
To co charakteryzuje tę potrawę jednogarnkową to dosyć pikantny smak oraz bogata formuła. Znajdziemy tu warzywa takie jak: ziemniaki, paprykę czerwoną oraz zieloną, cebulę, pomidory, czosnek, papryczki chili. Jeżeli chodzi o mięso, to najlepiej zdecydować się na wieprzowinę, która puszcza dużo soków i idealnie komponuje się z podgotowanymi warzywami. Dobrze jest wzbogacić smak odrobiną wołowiny lub innego ulubionego mięsa.
Tradycyjny bogracz przypomina nieco gulasz, jest bardziej gęsty niż zupa i sycący niczym pełnoelementowy obiad. Najlepiej smakuje jesienią i zimą. W asyście kwaśnej śmietany oraz drobnych kluseczek stanowi popisowe danie nie jednej gospodyni. Podane poniżej przepisy świadczą o jego popularności, zachęcamy do przejrzenia tej kategorii na naszej stronie i wypróbowanie tego typu gulaszu.
Zdjęcie: Fotolia
Pyszne i sprawdzone przepisy na bogracz
Polak, Węgier dwa bratanki - tak mówią słowa starego przysłowia. Coś w tym jest, zwłaszcza kiedy mowa jest o gustach kulinarnych.
Sortuj wg: