Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Bogusiny kurak :

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Wzorowałam się na pomyśle mojej przyjaciółki – oczywiście doprawiam po swojemu .

Bogusiny kurak :

Składniki:

Bogusiny kurak :

 

  • 4 pałki z kurczaka
  • 1 puszka groszku konserwowego ( ja biorę Bonduelle )
  • 2 łyżki oleju ( słonecznikowy lub z pestek winogron )
  • 1 łyżka masła
  • 1/3 kostki bulionu drobiowego ( ja użyłam Bulionetki drobiowej Knorra )
  • pieprz mielony
  • 1 mała łyżeczka miodu
  • sok z cytryny
  • 2 łyżki pokrojonego koperku

 

Sposób przygotowania:

Bogusiny kurak :
Mięso kurczaka natrzeć miodem roztartym z olejem i szczyptą pieprzu .Na patelni rozgrzać resztę oleju z masłem i obsmażyć kurczaka na rumiano .Wlać zalewę z groszku i wrzucić połowę groszku, koper, kostkę bulionową . Dusić pod przykryciem 30 minut. Dodać resztę groszku . Zagotować . Doprawić sos pieprzem i sokiem z cytryny .