marcin22

marcin22

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Książka Kucharska: Sosy Łowicz w nowej odsłonie

Bolońskie krokieciki zapiekane z serem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

To ostatnia przyznana Nagroda Dnia w konkursie "Odkryjmy sosy Łowicz na nowo".

Bolońskie krokieciki zapiekane z serem

Składniki:

Bolońskie krokieciki zapiekane z serem

 

  • Farsz:

 

  • 1 sos boloński Łowicz
  • 50 dag mięsa mielonego, najlepiej wołowo-wieprzowe
  • 50 dag pieczarek
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 30 dag żółtego sera
  • olej
  • sól, pieprz, bazylia

 

  • Naleśniki:

 

  • 1 litr mleka
  • ¼ szklanki wody gazowanej
  • 35 – 45 dag mąki
  • 1 duże jajko
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Bolońskie krokieciki zapiekane z serem
Wykonanie: Do miski wlać mleko i wodę, wsypać mąkę (tak by ciasto nie było za gęste), cukier waniliowy, sól, dodać jajko i dokładnie wymieszać. Z ciasta usmażyć naleśniki na dużej patelni. Pieczarki obrać, zetrzeć na najgrubszych oczkach, posolić i podsmażyć na małej ilości tłuszczu. Mięso mielone doprawić solą, pieprzem i usmażyć na uprzednio rozgrzanym oleju. Następnie do mięsa dodać sos boloński Łowicz. Gdy całość lekko odparuje dodawać kolejno pieczarki, kukurydze i fasolkę. Na koniec doprawić do smaku solą, pieprzem i bazylią. Przygotowane wcześniej naleśniki smarować farszem i zwijać jak na krokiety a następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym , przykryć plastrami żółtego sera i zapiekać, aż się ser rozpuści.