Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Bounty

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Zamiast batoników bounty,wyśmienite ciasto

Bounty Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bounty

 

  • BISZKOPT
  • kakao -2 łyżki
  • proszek do pieczenia -1 łyżka
  • cukier -3/4 szkl
  • mąka -6 łyżek
  • sól
  • tłuszcz
  • jajka -9 szt
  • MASA
  • wiórki kokosowe -250 g
  • margaryna palma -200 g
  • mleko -0,5 l
  • cukier waniliowy -1 opak
  • cukier -0,5 szkl
  • POLEWA
  • margaryna palma-0,5 kost
  • cukier -3 łyżki
  • kakao -3 łyżki
  • jajko -1 szt
  • PONCZ
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • cukier waniliowy
  • aromat waniliowy-kilka kropel
  • szklanka gotowanej wody

Sposób przygotowania:

Bounty
BISZKOPT Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Do ubitej piany stopniowo dodawać cukier,cały czas ubijając. Następnie dodawać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao,przesiać do piany,lekko wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem blachy. Piec około 30 minut w 180 stop. Upieczone ciasto wystudzić. PONCZ: Do szklanki wsypać kawę,zalać wodą. Następnie dodać cukier waniliowy i aromat waniliowy,wymieszać,ostudzić. Ponczem nasączyć ciasto. MASA Do rondla wlać mleko,zagotować. Do gotującego się mleka dodać cukier i cukier waniliowy,mieszając doprowadzić do rozpuszczenia się cukru. Na gotujące się mleko wsypać wiórki kokosowe,mieszając doprowadzić do zgęstnienia masy. Gdy masa jest już gęsta,dodać margarynę,dokładnie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Masę odstawić w chłodne miejsce,co jakiś czas mieszając do wystygnięcia i wchłonięcia się margaryny w masę. Gotową masę wiórkową,wyłożyć na ciasto. POLEWA Margarynę roztopić w rondelku. Do miski wsypać cukier,kakao,wbić jajko,zmiksować. Następnie cienkim strumieniem wlewać gorącą margarynę do jajka,ciągle miksować do rozpuszczenia cukru. Wierzch ciasta polać polewą czekoladową.
Bounty
Z podanych składników zostało przygotowane ciasto biszkoptowe
Bounty
Ciasto biszkoptowe upieczone i wystudzone
Bounty
Na upieczone ciasto została wyłożona masa
Bounty
Ciasto oblane polewą czekoladową i pokrojone na talerz