Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Fasolka po bretońsku na różne sposoby

Bretońska fasolka trochę inaczej

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Trochę improwizacji na temat polskiej wersji bretońskiej fasolki .

Bretońska fasolka trochę inaczej

Składniki:

Bretońska fasolka trochę inaczej

 

  • 4 spore ziemniaki
  • 1 średnia marchewka
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 10 dag cienko pokrojonej wędzonki ( typu wędzonka krotoszyńska )
  • 10 dag cienko pokrojonego pieczonego mięsa
  • 3 łyżki sosu od pieczonego mięsa
  • koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz mielony
  • 4 łyżki pokrojonej natki pietruszki
  • tymianek
  • majeranek
  • liść laurowy
  • ząbek czosnku
  • 1 puszka drobnej fasolki w sosie własnym – 40 dag
  • 2 szklanki wody
  • 2 łyżeczki mąki

 

Sposób przygotowania:

Bretońska fasolka trochę inaczej
Ziemniaki i marchew obrać i pokroić ( ziemniaki w kostkę , marchew w plasterki ) , zalać wodą , lekko osolić i ugotować do miękkości przy odkrytej pokrywce. Cebulkę drobno usiekać i zrumienić na maśle . Wędzonkę pokroić w paseczki i zarumienić na suchej patelni. Fasolkę odcedzić z zalewy. Gdy marchewka i ziemniaki są już miękkie dołożyć do garnka w którym się gotują ( bez odlewania wody ) fasolę , wędzonkę , mięso, sos od mięsa , cebulę , liść laurowy , ząbek czosnku .Gotować 15 minut na małym gazie . Włożyć przecier pomidorowy .Doprawić tymiankiem, pieprzem , majerankiem .Zrobić rumianą zasmażkę z mąki ( na suchej patelni ) i zagęścić sos . Zagotować . Podawać jako danie jednogarnkowe .