SUPERPRZEPIS

Brioche, francuska bułka drożdżowa

  • 13
  • anemon
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 34
         
ocena: 4/5 głosów: 14
Brioche, francuska bułka drożdżowa

Francuska bułka drożdżowa z dużą ilością masła i jajek. Jest puszysta i delikatna jak piórko. Długo zachowuje świeżość, można z niej robić tosty francuskie lub zapiekanki. Pyszne są odrywane pojedyncze bułeczki lub grube kromki posmarowane dżemem.

Składniki:

Brioche, francuska bułka drożdżowa

 

 

  • PONADTO:
  • żółtko – 1 szt.
  • śmietana – 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Brioche, francuska bułka drożdżowa

ETAP 1:

Brioche, francuska bułka drożdżowa
Miskę z ciastem wstawić na całą noc do lodówki.

Z drożdży, łyżki mąki i dwóch łyżek letniego mleka zrobić rozczyn i odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięty rozczyn oraz pozostałe składniki oprócz masła przełożyć do misy miksera i wyrabiać 5 minut. Następnie dodać miękkie masło i w dalszym ciągu wyrabiać kolejne 10 minut. Miskę z ciastem nakryć folią spożywczą i wstawić na całą noc do lodówki.

ETAP 2:

Brioche, francuska bułka drożdżowa
Z ciasta uformować 34 kulki i odstawić do wyrośnięcia.

Następnego dnia ciasto podzielić na 34 równe części, z których uformować kulki. Ułożyć je w keksówkach i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

ETAP 3:

Brioche, francuska bułka drożdżowa
Ciasto piec w średnio nagrzanym piekarniku.

Wyrośnięte ciasto posmarować roztrzepanym żółtkiem ze śmietaną. Wstawić do nagrzanego do 165ºC piekarnika i piec 25 minut. W razie konieczności pod koniec pieczenia ciasto nakryć arkuszem papieru do pieczenia.

ETAP 4:

Brioche, francuska bułka drożdżowa
Upieczone ciasto wyjąć z foremki i odstawić do przestygnięcia.

Upieczone ciasto wystudzić na kratce kuchennej.

*piekłam w blaszce o wymiarach 31x14 cm oraz dwóch blaszkach 23x13 cm