mlem

mlem

Starszy Kucharz
[Przepisów: 20]

Brokułowe drzewka w ogródku babci

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Jeśli tęsknicie za Wiosną, to zapraszam do ogrodu babci. Piękne brokułowi drzewa, na pewno skuszą każdego niejadka. Wszystko jest kolorowe, pełne radości, a przede wszystkim smaczne i zdrowe.

Brokułowe drzewka w ogródku babci

Składniki:

Brokułowe drzewka w ogródku babci

 

  • Składniki na ciasto kruche:
  • 220 g mąki krupczatki,
  • 150 g schłodzonego masła,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki zimnej wody,
  • szczypta soli

 

  • Pozostałe składniki:
  • 3 jajka,
  • 250 g kwaśnej śmietany 18%,
  • 50 g mini marchewki,
  • ½ małego świeżego brokuła,
  • 250 g groszku mrożonego,
  • 50 g zielonej fasolki,
  • 1 łyżka ziaren z fasoli mamut,
  • 150 g startego sera żółtego -kaszkawał,
  • 50 g serka topionego śmietankowego,
  • 2 łyżki posiekanego koperku świeżego lub mrożonego,
  • sól himalajska do smaku,
  • pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku
  • listki świeżej bazylii.

 

Sposób przygotowania:

Brokułowe drzewka w ogródku babci
Mąkę wsypujemy na stolnicę, dodajemy pokrojone na kawałki masło, jajko, sól, wodę i zagniatamy ciasto. Formułujemy kulę, zawijamy w folie spożywczą i odstawiamy do lodówki na ok. 60 min, aby się schłodziło.Brokuły myjemy, i wkładamy w całości do osolonej, wrzącej wody. Marchewki i fasolkę gotujemy w oddzielnym garnku. Groszek zalewamy wrzątkiem na 4 min. Wszystkie warzywa powinny być półtwarde. Przekładamy na durszlak i pozostawiamy do ostygnięcia.Nagrzewamy piekarnik do temp. 200°C bez termoobiegu. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm. Przekładamy na posmarowaną masłem prostokątną blaszkę. Widelcem nakłuwamy ciasto, aby nam się nie podniosło. Wstawiamy do piekarnika na ok. 15-20 min.Do wysokiego naczynia wlewamy śmietanę, dodajemy jaja i mieszamy, pokrojone w kosteczkę serek topiony, sera żółtego, 2 łyżki koperku i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Na podpieczone, lekko wystudzone ciasto wlewamy połowę sosu śmietanowo-serowo-jajeczną. Brokuły rozdzielamy na różyczki z których układamy drzewka. Z fasolek układamy płot, z groszku trawę, z marchewek i ziaren fasoli – owoce na drzewie. Delikatnie wlewamy na ciasto z warzywami pozostałą częścią sosu i wstawiamy blaszkę z powrotem do piekarnika na ok. 25 min. Smacznego.