Sposób przygotowania:
Brukselka w sosie paprykowym
Brukselkę umyć, osączyć, duże główki naciąć na krzyż. aby mogła dobrze się ugotować. Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić. Kiełbasę pokroić w plasterki. Tłuszcz rozgrzać w rondlu, zeszklić w nim cebulę i czosnek następnie kiełbasę, brukselkę
i wlać bulion. Wszystko to zagotować i dusić pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut.
Śmietanę roztrzepać, dodać paprykę mieloną i mąkę ziemniaczaną. Zawiesiną zagęścić sos i jeszcze raz zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.
i wlać bulion. Wszystko to zagotować i dusić pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut.
Śmietanę roztrzepać, dodać paprykę mieloną i mąkę ziemniaczaną. Zawiesiną zagęścić sos i jeszcze raz zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.