Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Brukselka w sosie paprykowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Brukselkę można podawać z ziemniakami.

Brukselka w sosie paprykowym

Składniki:

Brukselka w sosie paprykowym

 

 

Sposób przygotowania:

Brukselka w sosie paprykowym
Brukselkę umyć, osączyć, duże główki naciąć na krzyż. aby mogła dobrze się ugotować. Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić. Kiełbasę pokroić w plasterki. Tłuszcz rozgrzać w rondlu, zeszklić w nim cebulę i czosnek następnie kiełbasę, brukselkę
i wlać bulion. Wszystko to zagotować i dusić pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut.
Śmietanę roztrzepać, dodać paprykę mieloną i mąkę ziemniaczaną. Zawiesiną zagęścić sos i jeszcze raz zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.