mz00ms

mz00ms

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 710]

Brukselka zapiekana w sosie Mornay

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczna brukselka w sosie Mornay

Brukselka zapiekana w sosie Mornay

Składniki:

Brukselka zapiekana w sosie Mornay

 

Sposób przygotowania:

Brukselka zapiekana w sosie Mornay
Brukselkę oczyścić, umyć, włożyć do garnka, zalać wrzątkiem, posolić i gotować pod przykryciem 8minut, odcedzić. W garnku stopić masło, wsypać mąkę, zasmażyć. Rozprowadzić mlekiem i śmietaną. Doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny i gałką. Dokładnie wymieszać, podgrzać. Piekarnik rozgrzać do 170stopni. Ser gouda zetrzeć na tarce. W naczyniu żaroodpornym ułożyć brukselkę, zalać sosem, posypać serem. Wstawić do piekarnika, zapiekać aż utworzy się zarumieniona skorupka.