Sposób przygotowania:
Brzoskwiniowa szachownica
Ciasto jasne: Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Dodajemy żółtka, mąkę pszenną, proszek do pieczenia. Mieszamy. Wylewamy na formę 25/36 pieczemy do 30 minut w 180 stopniach. Ciasto ciemne: Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Dodajemy żółtka, mąki proszek do pieczenia i kakao. Mieszamy. Wylewamy na formę 25/36 pieczemy do 30 minut w 180 stopniach. Studzimy i wykrawamy w nim kółka kieliszkiem. Masa: Z mleka, cukru, mąk, gotujemy krem. Studzimy. Ucieramy z margarynami i dzielimy na pół do jednej części dodajemy kakao. Masa brzoskwiniowa: Śnieżkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Galaretkę rozrabiamy w 0,5 szklanki wrzątku. Dodajemy tężejącą do gotowej śnieżki i ubijamy chwilkę. Brzoskwinie odsączamy z zalewy i część kroimy w kosteczkę a pozostałe w plasterki. Przełożenie ciasta: Ciasto jasne- masa z kakao- ciemne ciasto z dziurkami- w dziurki dajemy kawałeczki brzoskwiń- masa brzoskwiniowa- wycięte kółka dajemy w miejsca gdzie są otwory z brzoskwiniami- masa jasna- plasterki brzoskwiń- galaretka pomarańczowa wykonana według przepisu na opakowaniu
marietta