Sposób przygotowania:
Brzoskwiniowe fale dunaju
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec miksowania dodawać stopniowo cukier, dalej miksować aż masa będzie błyszcząca. Dodać żółtka i nadal ubijać. Następnie bardzo powoli wlewać olej i nadal ubijać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać, dodawać na przemian z mlekiem do masy jajecznej, cały czas mieszając mikserem.
Ciasto podzielić na 2 porcje. Do jednej dodać kakao i 2 łyżki mleka, wymieszać.
Do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 23 x 27 cm wlać jasne ciasto, na górę wylać ciasto z kakao. Na wierzch poukładać dociskając pokrojone w większe kawałki brzoskwinie.
Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni. Piec ciasto około 35-40 minut. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.
Przygotować masę budyniową.
Zimne mleko wlać do garnka, wymieszać z budyniem i cukrem, podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając, aż zgęstnieje (uważać, by nie zrobiły się grudki). Przykryć folią spożywczą garnek aby nie zrobił się kożuch, schłodzić.
Miękkie masło utrzeć na jasną, puszystą masę, następnie dodawać po jednej łyżce schłodzony budyń, cały czas miksując. Dodać cytrynę z alkoholem i aromatem, wymieszać. Przygotowaną masę nałożyć na ciasto brzoskwiniowe, wyrównać. Włożyć do lodówki do schłodzenia.
Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i rozpuścić na parze wraz z masłem, cały czas mieszając. Odstawić do ostygnięcia, dalej mieszając co jakiś czas, by czekolada nie stężała. Rozsmarować na schłodzonej masie budyniowej polewę czekoladową, włożyć ponownie do lodówki.
Ciasto podzielić na 2 porcje. Do jednej dodać kakao i 2 łyżki mleka, wymieszać.
Do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 23 x 27 cm wlać jasne ciasto, na górę wylać ciasto z kakao. Na wierzch poukładać dociskając pokrojone w większe kawałki brzoskwinie.
Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni. Piec ciasto około 35-40 minut. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.
Przygotować masę budyniową.
Zimne mleko wlać do garnka, wymieszać z budyniem i cukrem, podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając, aż zgęstnieje (uważać, by nie zrobiły się grudki). Przykryć folią spożywczą garnek aby nie zrobił się kożuch, schłodzić.
Miękkie masło utrzeć na jasną, puszystą masę, następnie dodawać po jednej łyżce schłodzony budyń, cały czas miksując. Dodać cytrynę z alkoholem i aromatem, wymieszać. Przygotowaną masę nałożyć na ciasto brzoskwiniowe, wyrównać. Włożyć do lodówki do schłodzenia.
Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i rozpuścić na parze wraz z masłem, cały czas mieszając. Odstawić do ostygnięcia, dalej mieszając co jakiś czas, by czekolada nie stężała. Rozsmarować na schłodzonej masie budyniowej polewę czekoladową, włożyć ponownie do lodówki.
marietta