wioletta_koziel

wioletta_koziel

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Brzoskwiniowe żeberka z pieczarkami

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Żeberka to przepyszna propozycja zarówno na rodzinne obiady jak i spotkania z przyjaciółmi.Z brzoskwiniowym, delikatnym posmakiem sa pyszne.

Brzoskwiniowe żeberka z pieczarkami

Składniki:

Brzoskwiniowe żeberka z pieczarkami

 

  • ok. 800g g żeberek wieprzowych;
  • 500 g pieczarek orzechowych;
  • ok.500 ml zalewy brzoskwiniowej z puszki;
  • 2 łyżeczki słodkiej, mielonej papryki;
  • 2 łyżeczki przyprawy typu kucharek;

 

Sposób przygotowania:

Brzoskwiniowe żeberka z pieczarkami
Zeberka poporcjowac, oplukac pod biezaca woda. Ulozyc w naczyniu. Posypac slodka papryka, przyprawa typu kucharek, zalac zalewa brzoskwiniowa, tak by pokryla ona w calosci zeberka. Zeberka odstawic do lodowki na jakies 2 godziny by ladnie przeszly aromatem brzoskwiniowym. Pieczarki pokroic w plastry, Zeberka wyjac z lodowki, wlozyc razem z pieczarkami do rekawa foliowego i piec w piekarniku przez ok.godzine w 200 stopniach. Rekaw nakluc w 3-4 miejscach. Jesli chcemy by skorka zeberek byla chrupiaca, pod koniec czasu pieczenia delikatnie rozciac rekaw. Do tak przygotowanych zeberek podaje ziemniaczki w formie puree. Ziemniaki gotuje do miekkosci w osolonej wodzie. Odlewam z nich wode, dodaje lyzke masla i smietany, ubijam tluczkiem na gladka mase. Mieso i pieczarki mozna polac sosem, jaki powstal przy pieczeniu miesa. Zeberka sa soczyste, a delikatny posmak brzoskwini i orzechowych, lekko slodkawych pieczarek ladnie sie komponuja. SMACZNEGO!!!