Mirka227

Mirka227

Szef Kuchni
[Przepisów: 77]

Budyniowiec Izki

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Wróciłam do wspomnień sprzed lat, pychotka!

Budyniowiec Izki

Składniki:

Budyniowiec Izki

 

  • 0,5 kg mąki
  • 1 kostka margaryny
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,75 szklanki cukru
  • 3 budynie śmietankowe bez cukru
  • 1 l mleka
  • 1 kg jabłek lub innych owoców.

Sposób przygotowania:

Budyniowiec Izki
Z mąki, jajek, margaryny, cukru i proszku do pieczenia zagnieść kruche ciasto, podzielić na dwie części, jedną wyłożyć na blaszkę, drugą schłodzić. Ugotować budyń. Na cieście wyłożyć pokrojone w "ósemki" jabłka, zalać gorącym budyniem, na wierzch starkować drugą część ciasta. Piec około godziny w 170-180'C. SMACZNEGO!!!