SUPERPRZEPIS

Sernik królewski

  • sofieta
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Sernik królewski Więcej zdjęć (5)

Serniki są jednym z moich ulubionych deserów. Sama się dziwię, że ten, który dzisiaj proponuję upiekłam po raz pierwszy bo zdaje się, że przepis ma już ponad dwadzieścia lat.

Składniki:

Sernik królewski

 

  • Kruche ciasto:
  • 200 g mąki pszennej
  • 200 g mąki krupczatki
  • 180 g masła
  • 160 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%ok
  • 3 łyżki kakao( choć zależy od tego jak jest ciemne)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Masa serowa:
  • 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
  • 5 jajek (białka i żółtka osobno)
  • 125 g miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie (16 g) cukru wanilinowego
  • 2 łyżki proszku budyniowego waniliowego lub śmietankowego bez cukru
  • rodzynki ¾ szklanki

 

 

Sposób przygotowania:

Sernik królewski
Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem, kakaem i siekamy z zimnym masłem. Dodajemy żółtka, śmietanę i szybko wyrabiamy. Ciasto dzielimy na dwie części (2/3- na spód i 1/3- na wierzch) owijamy folią spożywczą i do wkładamy do zamrażalnika na 1h Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Rodzynki zalewamy ciepłą wodą, odstawiamy na 15 minut. Masło ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę, kolejno dodajemy po jednym żółtku, miksując po każdym dodaniu. Następnie stopniowo dodajemy twaróg i dokładnie miksujemy, do połączenia składników. Na sam koniec dodajemy proszek budyniowy i odciśnięte rodzynki. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do masy serowej i bardzo delikatnie mieszamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Zamrożone ciasto ( cześć na spód)trzemy na tarce bezpośrednio na papier. Na ciasto delikatnie przekładamy masę serową, następnie ścieramy drugą część ciasta. Pieczemy około 1 godziny w temperaturze 170ºC. Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, następnie schładzamy w lodówce przez noc.
Sernik królewski
Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem, kakaem i siekamy z zimnym masłem. Dodajemy żółtka, śmietanę i szybko wyrabiamy. Ciasto dzielimy na dwie części (2/3- na spód i 1/3- na wierzch) owijamy folią spożywczą i do wkładamy do zamra
Sernik królewski
Masło ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę
Sernik królewski
Następnie stopniowo dodajemy twaróg i dokładnie miksujemy, do połączenia składników. Na sam koniec dodajemy proszek budyniowy i odciśnięte rodzynki.
Sernik królewski
Formę wykładamy papierem do pieczenia. Zamrożone ciasto ( cześć na spód)trzemy na tarce bezpośrednio na papier. Na ciasto delikatnie przekładamy masę serową, następnie ścieramy drugą część ciasta