SUPERPRZEPIS

Bułeczki angielskie z konfiturą

  • akrobatka2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Bułeczki angielskie z konfiturą Więcej zdjęć (4)

Przepis pochodzi z książki Pawła Małeckiego Cukiernia Lidla. Bułeczki są przepyszne, lekko słodkie i chrupiącą kruszonką. Podane z konfiturą lub dżemem smakują wybornie. Polecam!

Składniki:

Bułeczki angielskie z konfiturą

 

 

 

  • Dodatkowo:
  • 1 białko jajka do posmarowania bułeczek
  • konfitura malinowa lub ulubiony dżem

Sposób przygotowania:

Bułeczki angielskie z konfiturą
1. Ciasto: Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z cukrem (mleko powinno mieć temp. 40st. C) Do osobnej miski przesiać mąkę. Wlać do niej mieszankę z drożdżami i dobrze wymieszać. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15-20 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie do rozczynu dodać cukier waniliowy i sól. Wszystko dobrze wyrobić, następnie dodać żółtka i masło. Wyrobić za pomocą rąk, aż ciasto nie będzie się kleić. Ciasto obsypać mąką i pozostawić przykryte ściereczką w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (około 30-40 minut). Gdy ciasto wyrośnie, krótko zagnieść je rękami, podzielić na około 12-14 równych części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia. 2. Kruszonka: Wszystkie składniki zagnieść rękoma do uzyskania konsystencji kruszonki. 3. Wierzch bułeczek posmarować białkiem i posypać kruszonką. Piec w 190st.C około 15 minut. Po tym czasie wyjąć i ostudzić. Ostudzone przekroić na pół i posmarować konfiturą/ dżemem. Smacznego!
Bułeczki angielskie z konfiturą
Posypanie drożdżowych bułeczek kruszonką.
Bułeczki angielskie z konfiturą
Przygotowywanie kruchonki do bułeczek.
Bułeczki angielskie z konfiturą
Upieczone i ostudzone bułeczki angielskie.