Sposób przygotowania:
Bułeczki angielskie z konfiturą
1. Ciasto: Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z cukrem (mleko powinno mieć temp. 40st. C) Do osobnej miski przesiać mąkę. Wlać do niej mieszankę z drożdżami i dobrze wymieszać. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15-20 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie do rozczynu dodać cukier waniliowy i sól. Wszystko dobrze wyrobić, następnie dodać żółtka i masło. Wyrobić za pomocą rąk, aż ciasto nie będzie się kleić. Ciasto obsypać mąką i pozostawić przykryte ściereczką w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (około 30-40 minut). Gdy ciasto wyrośnie, krótko zagnieść je rękami, podzielić na około 12-14 równych części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia. 2. Kruszonka: Wszystkie składniki zagnieść rękoma do uzyskania konsystencji kruszonki. 3. Wierzch bułeczek posmarować białkiem i posypać kruszonką. Piec w 190st.C około 15 minut. Po tym czasie wyjąć i ostudzić. Ostudzone przekroić na pół i posmarować konfiturą/ dżemem. Smacznego!