Sposób przygotowania:
bułeczki czosnkowe.
Zaczyn
Do kubeczka dodajemy mąkę, ciepłe mleko, cukier i pokruszone drożdże. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
Ciasto właściwe
Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy wyrośnięty zaczyn, ciepłe mleko, roztopione, masło i sól. Zwróćmy uwagę na to, aby soli nie sypać bezpośrednio na drożdże, bo zaburzą ich pracę. Wyrabiamy gładkie ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 równych części. Każdą część formujemy w kulkę, następnie spłaszczamy i formujemy w podłużną bułeczkę. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia.
Nadzienie
Do miękkiego masła dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy wszystko do połączenia się składników. Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem. Ostrym nożem na bułeczkach robimy ukośne nacięcia. Nacięcia wypełniamy przygotowanym nadzieniem. Tak przygotowane bułki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 15 minut.
Do kubeczka dodajemy mąkę, ciepłe mleko, cukier i pokruszone drożdże. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
Ciasto właściwe
Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy wyrośnięty zaczyn, ciepłe mleko, roztopione, masło i sól. Zwróćmy uwagę na to, aby soli nie sypać bezpośrednio na drożdże, bo zaburzą ich pracę. Wyrabiamy gładkie ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 równych części. Każdą część formujemy w kulkę, następnie spłaszczamy i formujemy w podłużną bułeczkę. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia.
Nadzienie
Do miękkiego masła dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy wszystko do połączenia się składników. Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem. Ostrym nożem na bułeczkach robimy ukośne nacięcia. Nacięcia wypełniamy przygotowanym nadzieniem. Tak przygotowane bułki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 15 minut.