Sposób przygotowania:
Bułeczki czosnkowe, bardzo mięciutkie
Do miseczki rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier, 2 łyżki mąki, oraz ciepłe mleko (temp. ok 40 C). Mieszamy i ostawiamy zaczyn w ciepłe miejsce na 15 minut do napuszenia. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, wyrośnięty zaczyn, ciepłą wodę oraz oliwę. Wyrabiamy ciasto zagniatając je co najmniej przez 10 minut. W razie potrzeby dodajemy niewielką ilość mąki. Ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ciasto dzielimy na kulki wielkościmałej pięści - najlepiej jest wcześniej zanurzyć dłonie w mące, będzie nam łatwiej - i formujemy wałeczki o długości ok 15-20cm. Na środku wałeczka robimy supełek, a jego końce zlepiamy pod spód bułeczki. Bułki układamy na papierze do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 20 minut. Przygotowujemy masę czosnkową, najpierw obieramy czosnek i przeciskamy go przez praskę, dodajemy rozpuszczone masło, sól oraz zioła, mieszamy. Rozprowadzamy smarowidło na wyrośniętych bułeczkach. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 20 minut. Bułeczki są pyszne, trudno się im oprzeć - moja córka je uwielbia :) Są miękkie także na drugi dzień. Z podanych proporcji wyszło mi 10 standardowej wielkości bułeczek.
2milutka
edytaha
monikaT83
Netka
Sarenka