Sposób przygotowania:
Bułeczki drożdżowe wg Elfi
Drożdże rozpuszczam w 1-2 łyżce mleka (letniego)z odrobiną cukru i mąki - odstawiam na chwilę do wyrośnięcia. W tym czasie masło rozpuszczam i studzę a następnie mieszam z cukrem, resztą mleka i jajkami. Następnie dodaję przesianą mąkę, sól i drożdże. Całość mieszam i odstawiam na godzinkę do urośnięcia. Ostrzegam że ciasto urośnie sporo więc proponuję wybrać większą miskę. Jabłka myję, usuwam pestki i ogonki i kroję w kostkę. Czekoladę łamię na kostki a każdą kostkę przekrajam na 4 części. Z powstałego ciasta biorę ręką małą porcję i formuję mały placuszek - do środka wkładam tyle jabłka ile wejdzie - czyli około 2 kostki jabłka w zależności jak duże są kawałki jabłka. Dokładam też czekoladę, ubijam lekko całość i zaciskam ciasto w bułeczkę. Układam na blaszce na papierze po pieczenia. Wierzch smaruję roztrzepanym żółtkiem z odrobinką mleka. Piekę ok 15-20 minut w temp 160C.
kołczu
Elficzna
edytaha