Elficzna

Elficzna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 454]

Bułeczki drożdżowe wg Elfi

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Puszyste i słodkie bułeczki z jabłkiem i czekoladą

Bułeczki drożdżowe wg Elfi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bułeczki drożdżowe wg Elfi

 

Sposób przygotowania:

Bułeczki drożdżowe wg Elfi
Drożdże rozpuszczam w 1-2 łyżce mleka (letniego)z odrobiną cukru i mąki - odstawiam na chwilę do wyrośnięcia. W tym czasie masło rozpuszczam i studzę a następnie mieszam z cukrem, resztą mleka i jajkami. Następnie dodaję przesianą mąkę, sól i drożdże. Całość mieszam i odstawiam na godzinkę do urośnięcia. Ostrzegam że ciasto urośnie sporo więc proponuję wybrać większą miskę. Jabłka myję, usuwam pestki i ogonki i kroję w kostkę. Czekoladę łamię na kostki a każdą kostkę przekrajam na 4 części. Z powstałego ciasta biorę ręką małą porcję i formuję mały placuszek - do środka wkładam tyle jabłka ile wejdzie - czyli około 2 kostki jabłka w zależności jak duże są kawałki jabłka. Dokładam też czekoladę, ubijam lekko całość i zaciskam ciasto w bułeczkę. Układam na blaszce na papierze po pieczenia. Wierzch smaruję roztrzepanym żółtkiem z odrobinką mleka. Piekę ok 15-20 minut w temp 160C.
Bułeczki drożdżowe wg Elfi
z podanych składników ugniatam ciasto i odstawiam do wyrośnięcia
Bułeczki drożdżowe wg Elfi
z małych porcji układam płaski placek i nakładam jabłko i czekoladę
Bułeczki drożdżowe wg Elfi
zaciskam ciasto i formuję bułeczkę, układam na papierze do pieczenia
Bułeczki drożdżowe wg Elfi
wierzch smaruję roztrzepanym żółtkiem i bułeczką są gotowe do pieczenia