aginaa

aginaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1085]

Bułeczki gryczane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszne bułeczki z mąki gryczanej, uwielbiam ten zapach i smak, Są przepyszne, najgorsze jest tylko to czekanie, aż ciasto wyrośnie :)

Bułeczki gryczane Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bułeczki gryczane

 

 

Sposób przygotowania:

Bułeczki gryczane
W 1 fazie należy rozpuścić drożdże i miód w letniej wodzie. Dodać mąkę i wymieszać. Przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny. Następnie dodajemy pozostałe składniki z 2 fazy i zagniatamy ciasto. Lekko podsypujemy mąką, żeby się nie kleiło. Formujemy wałek o grubości ok. 7 cm. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie kroimy ciasto w trójkąty. Układamy bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i podsypanej mąką. Pieczemy przez pierwsze 8 minut w 200 stopniach, a następne 15 minut w 180 stopniach.
Bułeczki gryczane
przygotowujem pierwszą fazę, mieszamy składniki
Bułeczki gryczane
formujemy wałek i odstawiamy do wyrosniecia
Bułeczki gryczane
po wyrosnieciu kroimy go w trojkatne buleczki
Bułeczki gryczane
ukladamy na blaszce do pieczenia i pieczemy