bietka

bietka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 188]

Bułeczki nadziewane serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Bułeczki dla smakoszy sera.

Bułeczki nadziewane serem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Bułeczki nadziewane serem

 

 

  • Nadzienie serowe:
  • 70 dkg sera białego twarogowego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 żółtko
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 budyń śmietankowy
  • 2 łyżki śmietany
  • jajko do posmarowania

 

Sposób przygotowania:

Bułeczki nadziewane serem
Margarynę roztapiamy na ogniu i studzimy. Drożdże mieszamy z dwoma łyżkami cukru i ciepłym mlekiem, dajemy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do miski dajemy mąkę i wyrośnięte drożdże, dodajemy żółtka, resztę cukru , cukier waniliowy i odrobinę soli. Wyrabiamy ciasto tak długo, aż będzie odchodziło od ręki, wtedy przykrywamy ściereczką i dajemy do wyrośnięcia. Ser mielimy przez maszynkę (chyba że gotowy z wiaderka to już nie trzeba )mieszamy go ze śmietaną i żółtkiem, dodajemy cukier i cukier waniliowy, na koniec dajemy budyń śmietankowy i dobrze wszystko mieszamy. Jak ciasto podrośnie, to rozwałkowujemy wycinamy szklanką kółka, na każde kółko na środek dajemy łyżkę nadzienia serowego i wyrabiamy bułeczki. Układamy na formie wysmarowanej tłuszczem jedna obok drugiej. W miseczce rozbijamy jajko i smarujemy nim bułeczki. Pieczemy około godziny w temp. 180 stopni.
Bułeczki nadziewane serem
Bułeczki układamy na formie do pieczenia wysmarowanej tłuszczem.