Sposób przygotowania:
Bułeczki pieski
Do wody dodajemy drożdże, cukier i około 3-4 łyki mąki. Całość mieszamy i pozostawiamy do podrośnięcia. Między czasie do miski wsypujemy mąkę sól, przyprawę do grilla, tłuszcz. Do przygotowanych składników dodajemy wyrośnięty rozczyn. Całość wyrabiamy około 15 minut. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia swojej objętości (w ciepłe miejsce). Wyrośnięte wykładamy na podsypaną mąką stolnicę. Formujemy wałek, który dzielimy na około 12 części. Z uzyskanych kawałków formujemy owalne bułeczki, które układamy na przygotowanej blaszce. Nożem nacinamy z obu stron uszy. Całość smarujemy roztrzepanym jajkiem. Z przeciętych na połowę oliwek wykonujemy nosy, z pociętych na mniejsze części oliwek wykonujemy oczy. Z kminku wykonujemy kępki włosów. Bułeczki wstawiamy do zimnego piekarnika. Włączamy go i pieczemy bułeczki do zrumienienia w 180˚C. (około 25-30 minut). Po wyjecie i przestudzeniu pieski nacinamy , smarujemy masłem, przekładamy ogórkiem, papryka i kiełbaską. Podajemy!
marietta
zbysiowa
misia5