jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Bułeczki pieski

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Widziałam podobne na jakiejś stronie internetowej i musiałam je wykonać. Jako , że bułki mają być podane z kiełbaską dodałam przyprawę do grilla. Eksperyment okazał się być jak najbardziej udany!!

Bułeczki pieski Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bułeczki pieski

 

  • Składniki na około 12 sztuk:
  • 500 gram mąki pszennej białej chlebowej,
  • 40 gram świeżych drożdży,
  • 2 łyżeczki przyprawy do grilla (klasyczna),
  • sól do smaku,
  • ok 1 i 1/3 szklanki letniej wody,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 2-3 łyżki rozpuszczonej i przestudzonej margaryny
  • jajko do posmarowania wierzchu,
  • oliwki czarne na wykonanie oczy i nosa,
  • kminek na wykonanie włosów
  • Dodatkowo do podania:
  • masło do posmarowania,
  • ogórek kiszony do przełożenia,
  • marynowana papryka do wykonania języka,
  • małe kiełbaski- u mnie kornetki,

 

Sposób przygotowania:

Bułeczki pieski
Do wody dodajemy drożdże, cukier i około 3-4 łyki mąki. Całość mieszamy i pozostawiamy do podrośnięcia. Między czasie do miski wsypujemy mąkę sól, przyprawę do grilla, tłuszcz. Do przygotowanych składników dodajemy wyrośnięty rozczyn. Całość wyrabiamy około 15 minut. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia swojej objętości (w ciepłe miejsce). Wyrośnięte wykładamy na podsypaną mąką stolnicę. Formujemy wałek, który dzielimy na około 12 części. Z uzyskanych kawałków formujemy owalne bułeczki, które układamy na przygotowanej blaszce. Nożem nacinamy z obu stron uszy. Całość smarujemy roztrzepanym jajkiem. Z przeciętych na połowę oliwek wykonujemy nosy, z pociętych na mniejsze części oliwek wykonujemy oczy. Z kminku wykonujemy kępki włosów. Bułeczki wstawiamy do zimnego piekarnika. Włączamy go i pieczemy bułeczki do zrumienienia w 180˚C. (około 25-30 minut). Po wyjecie i przestudzeniu pieski nacinamy , smarujemy masłem, przekładamy ogórkiem, papryka i kiełbaską. Podajemy! 
Bułeczki pieski
Do sypkich składników dodajemy wyrośniemy rozczyn
Bułeczki pieski
Gotowe, wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia
Bułeczki pieski
Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na części. Z każdej toczymy owalną bułeczkę
Bułeczki pieski
Bułeczki nacinamy, tak by powstały uszy. Wykonujemy nos i czy z oliwek