mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Bułeczki w parmezanie

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Bułeczki mają delikatny miękki miąższ, pięknie wyrastają, ślicznie pachną:))

Bułeczki w parmezanie

Składniki:

Bułeczki w parmezanie

 

  • Składniki na 7 bułeczek:

 

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka drożdży (użyłam 7g świeżych drożdży)
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 1/4 szklanki mleka
  • garść parmezanu (lub startego drobno sera żółtego) wymieszanego z łyżeczką oregano

 

 

Sposób przygotowania:

Bułeczki w parmezanie
Mleko wlewamy do wody, a następnie dodajemy drożdże i cukier. Wszystko razem mieszamy aż do rozpuszczenia się składników. Następnie wsypujemy mąkę wraz z solą i łączymy składniki. Na samym końcu dodajemy oliwę z oliwek. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia.
Dzielimy na 7 równych części i każdą formujemy wedle uznania. Następnie pędzelkiem i wodą smarujemy każdą bułeczkę i obtaczamy w parmezanie z oregano. Układamy na blaszce wysmarowanej tłuszczem i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 45 minut. W między czasie nagrzać piekarnik do 190 * C. Piec około 15 minut. Studzić na kratce.