anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Bułeczki z czarną porzeczką i serem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Są to tzw. bułeczki nocne, oznacza to, że ciasto drożdżowe wyrasta przez noc w lodówce, a dopiero rano pieczemy bułeczki.

Bułeczki z czarną porzeczką i serem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Bułeczki z czarną porzeczką i serem

 

  • CIASTO:
  • mąka pszenna chlebowa 450 g
  • świeże drożdże 16 g
  • mleko letnie 1 szklanka
  • jajko duże 1 sztuka
  • masło 70 g
  • sól 0.5 łyżeczki
  • cukier 80 g
  • NADZIENIE:
  • czarne porzeczki 150 g
  • ser mielony 150 g
  • cukier puder 2 łyżki
  • cukier wanilinowy 2 łyżki
  • LUKIER:
  • cukier puder 100 g
  • sok cytrynowy 2 łyżki

 

Sposób przygotowania:

Bułeczki z czarną porzeczką i serem
Zaczynam od przygotowania rozczynu. Jak zacznie rosnąć dodaję go do pozostałych składników. Wyrabiam elastyczne ciasto, które może się lekko kleić, ale mąki dodaję bardzo niewiele. W trakcie wyrabiania ciasto przestanie się kleić do rąk. Nakrywam miskę folią spożywczą i wstawiam na noc do lodówki. Rano ciasto lekko wyrabiam, rozwałkowuję na prostokąt. Mieszam ser z cukrami. Ciasto smaruję twarożkiem i posypuję porzeczkami. Zwijam wzdłuż krótszego boku, jak roladę. Kroję na 3,5 cm kawałki. Układam w odstępach, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wysypanej mąką. Odstawiam do ponownego wyrośnięcia /ok.45 min./. Piekę w temperaturze 170*C przez 20-25 min. Upieczone studzę na kratce kuchennej. Składniki lukru dokładnie mieszam łyżką, ewentualnie dodaję cukru lub soku dla uzyskania odpowiedniej gęstości. Gotowy lukier rozsmarowuję na wystudzonych bułeczkach.
Bułeczki z czarną porzeczką i serem
Doskonałe połączenie słodkiego serka i kwaskowych czarnych porzeczek.
Bułeczki z czarną porzeczką i serem
Ciasto drożdżowe na bułeczki przed wstawieniem na noc do lodówki.