msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Bułeczki z czereśnią i truskawką.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Nie mogłam się zdecydować jakie owoce kupić.Dojrzałe czereśnie,czy kończące się truskawki.Kupiłam jedne i drugie a nadmiar nadział bułeczki.

Bułeczki z czereśnią i truskawką. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bułeczki z czereśnią i truskawką.

 

  • na ciasto
  • 1 kg mąki pszennej plus 2-3 łyżki do podsypywania stolnicy
  • 2 jajka
  • 10 dag świeżych drożdży
  • 1\2 szklanki oleju
  • 375 ml mleka
  • 1 szklanka (o poj.250 ml) cukru

 

 

  • ew.cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Bułeczki z czereśnią i truskawką.
Mleko podgrzać,by było ciepłe,ale nie gorące.Wsypać 2 łyżki cukru i rozkruszyć do niego drożdże.Dokładnie wymieszać by powstał płynny rozczyn.Można ręką.Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Rozczyn powinien podwoić swoją objętość. Do dużej miski wsypać mąkę,zrobić dołek.Wbić 2 jajka,wsypać resztę cukru i wlać wyrośnięty rozczyn.Wyrabiać ręką dolewając powoli olej.Gdy wszystkie składniki się połączą w jednolite,sprężyste ciasto jeszcze chwilę je wyrabiać.Przykryć lnianą ściereczką i odstawić ponownie do wyrośnięcia z ciepłe miejsce na ok.30-60 minut , w zależności jak ciepło jest w domu i jak szybko ciasto wyrośnie.



W tym czasie opłukać owoce.Czereśnie pozbawić pestek,przekrawając je na połówki.Truskawki odszypułkować i przekrawać na ćwiartki.Do owoców wsypać 4 łyżki cukru i mąkę ziemniaczaną.Wymieszać.Mąka ziemniaczana zapobiegnie wypływaniu soku z bułek podczas pieczenia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyrobić je jeszcze raz i podzielić na pół.Jedną część pozostawić nadal przykrytą ściereczką a drugą rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok.0,5 cm.Szklanką (u mnie o średnicy ok.10 cm) wykrawać kółka.



Na środku nakładać po łyżeczce farszu owocowego.Starałam się dawać po 2 cząstki czereśni i 2 truskawek.Dokładnie skleić brzegi i formować okrągłe bułeczki. Podobnie zrobić z drugą częścią ciasta.Układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Odstawić na ok.10minut do wyrośnięcia a w tym czasie nagrzać piekarnik do 170 stopni (termoobieg). Wstawić bułeczki i piec 15 minut,aż się zarumienią.Po upieczeniu przez chwilę zostawić je w gorącym piekarniku.Następnie można je oprószyć cukrem pudrem.Smakują wyśmienicie. Z tej porcji otrzymałam 50 sztuk.
Bułeczki z czereśnią i truskawką.
Wyrobić sprężyste ciasto drożdżowe i odstawić do wyrośnięcia.
Bułeczki z czereśnią i truskawką.
Rozwałkować ciasto i nakładać czereśnie i truskawki.
Bułeczki z czereśnią i truskawką.
Uformować bułeczki i układać na blaszce do piezczenia.
Bułeczki z czereśnią i truskawką.
Piec bułki przez 15 minut w termoobiegu.