góralka

góralka

Szef Kuchni
[Przepisów: 74]

Bułeczki z ziemniakami

  • 15
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 25

Bułeczki, które są długo świeże.Pyszne z wędlinką, masełkiem, dżemikiem. Jednym słowem: Co kto lubi.

Bułeczki z ziemniakami

Składniki:

Bułeczki z ziemniakami

 

 

Sposób przygotowania:

Bułeczki z ziemniakami
W misce wymieszać szklankę mąki z drożdżami. Podgrzać mleko, wodę z odcedzonych ziemniaków, masło, sól i cukier. Zmiksować z utłuczonymi ziemniakami i jajkiem, wlać wszystko do miski z mąką i drożdżami, Łyżką wymieszać ciasto, dodając powoli mąkę. Wyjąć ciasto na stolnicę i wyrabiać już ręcznie dodając w miarę potrzeby mąkę. Ciasto ma być miękkie i elastyczne. Włożyć je do miski wysmarowanej olejem i pozostawić do wyrośnięcia. Jak podwoi objętość, wyjąć ponownie na stolnicę posypaną mąką, podzielić na równe części (zależnie od pożądanej wielkości bułeczek). Formować kulki układając je na wysmarowanej masłem blaszce. Przykryć i zostawić do ponownego wyrośnięcia (ok.50-60minut). Wierzch bułeczek posmarować jajkiem zmąconym z odrobiną wody. Posypać ulubionymi ziarnami (mak, sezam, słonecznik).Piec w nagrzanym piekarniku 190 st. do zrumienienia (ok.15-20 minut)