Sposób przygotowania:
Bułeczki z ziemniakami
W misce wymieszać szklankę mąki z drożdżami. Podgrzać mleko, wodę z odcedzonych ziemniaków, masło, sól i cukier. Zmiksować z utłuczonymi ziemniakami i jajkiem, wlać wszystko do miski z mąką i drożdżami, Łyżką wymieszać ciasto, dodając powoli mąkę. Wyjąć ciasto na stolnicę i wyrabiać już ręcznie dodając w miarę potrzeby mąkę. Ciasto ma być miękkie i elastyczne. Włożyć je do miski wysmarowanej olejem i pozostawić do wyrośnięcia. Jak podwoi objętość, wyjąć ponownie na stolnicę posypaną mąką, podzielić na równe części (zależnie od pożądanej wielkości bułeczek). Formować kulki układając je na wysmarowanej masłem blaszce. Przykryć i zostawić do ponownego wyrośnięcia (ok.50-60minut). Wierzch bułeczek posmarować jajkiem zmąconym z odrobiną wody. Posypać ulubionymi ziarnami (mak, sezam, słonecznik).Piec w nagrzanym piekarniku 190 st. do zrumienienia (ok.15-20 minut)
msewka
Natala1210
Jojo
agataabraham
kinga
Sarenka
góralka
Masz rację Sarenko, pachniało w całym domu:)) Zachęcam do pieczenia, bo można wykorzystać ziemniaczki pozostałe z obiadu.
eli_555
luna
grazka
ewaelzbieta
misia53
montajka
dusia30
Kami35