Sposób przygotowania:
Bułeczki ziołowe nadziewane
1.Cebulę obrać,pokroić w kostę,podsmażyć na tłuszczu dodać pokrojone pieczarki i łyżeczkę ziół prowansalskich,przyprawić solą i pieprzem do smaku,przełożyć do miseczki i dodać poszatkowaną drobno natkę 2.Mąkę przesiać do miski,wkruszyć drożdże,wymieszać,dodać sól,cukier,olej i wodę,wyrobić gładkie ciasto.Następnie dodać zioła i wyrobić ponownie.Ciasto odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.Gdy podwoi swoją objętość,przekładamy na stolnicę ,przez chwilę wyrabiamy,wałkujemy i wykrawamy 8-10 prostokątów.Na każdy prostokąt nakładamy na całej długości farsz i zwijamy w rulon.Układamy na blaszce posmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką,każdą bułeczkę nacinamy i smarujemy żółtkiem wymieszanym z jedną łyżeczką wody.Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp.180-200 st C przez około 45.
zbysiowa
misia5