Sposób przygotowania:
Bułki czosnkowo pietruszkowe
Zaczyn robię w misce. Wkruszam do niej drożdże, dodaję mąkę dwie łyżki i mleko letnie tyle żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietan, dodaje cukier. Mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce do podwojenia objętości zaczynu. Do wyrośniętego zaczynu, dodaję resztę mąki przesianej, sól, przyprawę włoską do chleba, resztę mleka, roztopione masło. Całość wyrabiam ręką albo mikserem na jednolite ciasto. Zostawiam do wyrośnięcia. Następnie ciasto dzielę na 12 równych części i formuję podłużne bułki. Układam na blaszce żeby podrosły. W miseczce rozcieram masło, dodaję pietruszkę czosnek suchy, czosnek świeży rozgnieciony i całość mieszam. Przekładam do worka grubego, w którym zrobiłam dziurkę. Wyrośnięte bułki smaruję roztrzepanym jajkiem, robię nacięcie nożem, i w to nacięcie wyciskam nadzienie. Bułki wstawiam do nagrzanego piekarnika na 20 minut temp 180 stopni.
edytaha
czekoladka_m
reanja