mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 914]

Bułki czosnkowo pietruszkowe

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Bułki czosnkowe pietruszkowe podbiły moje podniebienie. Uwielbiam czosnek, pietruszkę też mogę jeść na śniadanie , obiad i kolację.

Bułki czosnkowo pietruszkowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bułki czosnkowo pietruszkowe

 

  • ciasto:
  • 40 dkg mąki chlebowej pszennej typ 650
  • 8 gram drożdży świeżych
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli morskiej w młynku
  • 250 ml mleka
  • 3 dkg roztopionego masła
  • 2 łyżeczki przyprawy do chleba włoskiego
  • 1 jajko do posmarowania

 

 

  • nadzienie:
  • 8 dkg miękkiego masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka czosnku suszonego
  • 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki ja dałam mrożoną

Sposób przygotowania:

Bułki czosnkowo pietruszkowe
Zaczyn robię w misce. Wkruszam do niej drożdże, dodaję mąkę dwie łyżki i mleko letnie tyle żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietan, dodaje cukier. Mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce do podwojenia objętości zaczynu. Do wyrośniętego zaczynu, dodaję resztę mąki przesianej, sól, przyprawę włoską do chleba, resztę mleka, roztopione masło. Całość wyrabiam ręką albo mikserem na jednolite ciasto. Zostawiam do wyrośnięcia. Następnie ciasto dzielę na 12 równych części i formuję podłużne bułki. Układam na blaszce żeby podrosły. W miseczce rozcieram masło, dodaję pietruszkę czosnek suchy, czosnek świeży rozgnieciony i całość mieszam. Przekładam do worka grubego, w którym zrobiłam dziurkę. Wyrośnięte bułki smaruję roztrzepanym jajkiem, robię nacięcie nożem, i w to nacięcie wyciskam nadzienie. Bułki wstawiam do nagrzanego piekarnika na 20 minut temp 180 stopni.
Bułki czosnkowo pietruszkowe
Zaczyn zarobiony odstawiony do wyrośnięcia
Bułki czosnkowo pietruszkowe
Ciasto zagniecinone w misce odstawione do wyrośnięcia
Bułki czosnkowo pietruszkowe
Ciasto wyrośnięte podzielone na 12 części
Bułki czosnkowo pietruszkowe
bułki wyrośnięte nadziana nadzieniem pietruszkowym