nieuchwytna

nieuchwytna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 350]

Bułki jogurtowe z czarnym sezamem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne, lekkie domowe pieczywo, posypane czarnym sezamem. W sam raz na słodkie śniadanie w niedziele.

Bułki jogurtowe z czarnym sezamem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Bułki jogurtowe z czarnym sezamem

 

  • ok. 500 g mąki (+kilka łyżek żeby ciasto się nie kleilo)
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli i troszkę na czubku
  • 14 g drożdzy świeżych
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 120 ml mleka
  • 1 jajko
  • 60 g roztopionego masła
  • + 1 małe jajko i łyżka mleka to posnarowania
  • + czarny sezam

Sposób przygotowania:

Bułki jogurtowe z czarnym sezamem

przygotowanie ciasta

Ciasto przygotowałam w maszynie do pieczenia chleb.

Na spód wlałam składniki płynne: ciepłe mleko, jogurt naturalny, jajko i masło.

Następnie wsypałam mąkę i na górze umieściłam sól, cukier i pokruszone drożdże. Ustawiłam program do wyrabiania ciasta, u mnie trwa on 1,5 h.
Po tym czasie uformowałam 9 bułeczek. Układałam je w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Odstawiłam w ciepłe miejsce na pół godziny pod ściereczką.

Po tym czasie posmarowałam je roztrzepanym jajkiem z mlekiem i posypałam sezamem.

Piekłam 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, ostudziłam.

Bułki jogurtowe z czarnym sezamem
bułki przed włożeniem do piekarnika smarujemy jajkiem i posypujemy sezamem