Sposób przygotowania:
Bułki nadziewane gdzybami i cebulą
Grzyby oczyścić i umyć , ugotować we wrzątku, odsączyc na sitku, wystudzić i posiekać. Boczek i cebule pokroic w kostkę i podsmazyc na oleju . Dodać grzyby. Jeszcze chwilę podsmażać i przyprawić solą i pieprzem . Kiedy farsz przystygnie dodaj żółty starty ser i wymieszaj . Wyrób ciasto drożdzowe : drożdze wymieszaj z cukrem na płynną masę, dodaj mleko w temperaturze pokojowej , sól , margarynę , mąkę kaszę. Zagnieć ciasto przykryj ściereczką , zaczekaj aż wyrośnie . Gdy ciasto podwoi objętość jeszcze raz je wyrób, Ciasto wałkuj na placki o długości 5.6 mm , wycinaj z nich kwadraty o bokach około 20 cm . Na brzegu każdego kwadratu kładź dwie łyżki farszu i zawijaj roladki. Natnij każdą z wierzchu na krzyż, połłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj na wierzchu rozmąconym jajkiem posyp startym żółtym serem, odstaw do wyrośnięcia , piecz wyrośnięte bułeczki 35 minut.