Sposób przygotowania:
Bułki z budyniem i jagodami
Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem oraz szczyptą soli w ciepłym mleku rozmieszać drożdże i wlać do mąki, następnie odstawić na kilka minut. Do podrośniętych drożdży dodać śmietanę, olej i jajka przy pomocy robota wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Budyń ugotować w 3 szklankach mleka i wystudzić. Wyrośnięte ciasto wyjąć na dość grubo posypany mąką blat ( troszkę się klei) i rozwałkować na około 1,5 cm, następnie kubkiem wyciąć krążki z ciasta, ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przy pomocy dna szklanki na środku zrobić wgłębienie. Jajko lekko ubić z 1 łyżką mleka i posmarować nim całe bułki w otwory włożyć zimny budyń i posypać sporą ilością jagód i jeszcze raz bułeczki odstawiamy na 30 minut do podrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 180 st i piec bułki około 20 minut.