goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Bułki z dynią

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

To pyszne o żółtym miąższu bułeczki

Bułki z dynią Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Bułki z dynią

 

  • mąka 2 1/2 szklanka
  • mleko 1/2 szklanka
  • puree z dyni hokkaido 1/2 szklanka
  • cukier 1 łyżeczka
  • sól 1 łyżeczka
  • drożdże 15 dag
  • masło roztopione 2 łyżki
  • żółtko 1 sztuka

 

 

Sposób przygotowania:

Bułki z dynią
Do rozczynu przygotowanego z drożdży i cukru wsypujemy mąkę, sól, dodajemy żółtko, puree z dyni. Wlewamy mleko i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy je na około 1 godzinę do wyrośnięcia. Następnie ciasto dzielimy na około 12 części i formujemy z niego bułeczki. Odstawiamy na kolejne 30 minut. Jajko rozkłócamy i smarujemy nim bułeczki, wierzch posypujemy pestkami dyni. Pieczemy je około 15 minut w 180 stopniach.
Bułki z dynią
Następnie ją miksujemy na delikatne puree
Bułki z dynią
Składniki ciasta łączymy, zagniatamy i formujemy niewielkie bułeczki
Bułki z dynią
Wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem, posypujemy pestkami dyni