anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Książka Kucharska: Idealny barszcz czerwony

Buraczki kiszone na barszcz

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

W przygotowaniach do Świąt warto uwzględnić zakiszenie buraczków, bo barszcz z dodatkiem zakwasu buraczanego ma rewelacyjny smak.

Buraczki kiszone na barszcz Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Buraczki kiszone na barszcz

 

 

Sposób przygotowania:

Buraczki kiszone na barszcz
Obrane i umyte buraczki kroję na plasterki i przekładam do wyparzonego i osuszonego słoika. Dodaję liście laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu oraz ząbki czosnku. Całość zalewam ostudzoną wodą z solą tak, aby buraczki były całkowicie zakryte, mieszam. Słoik nakrywam lnianą serwetką i odstawiam w ciepłe miejsce na 4 dni. Zbieram powstałą na powierzchni pianę, a słoik wynoszę na tydzień do piwnicy. Po tym czasie przecedzam, a sok rozlewam do małych wyparzonych i osuszonych słoiczków, które odstawiam do chłodnej piwnicy. Kiszone buraczki wykorzystuję do sałatek.
Buraczki kiszone na barszcz
Słoik nakrywam lnianą serwetką i odstawiam w ciepłe miejsce na 4 dni.
Buraczki kiszone na barszcz
Buraczki przecedzam, a sok rozlewam do małych wyparzonych i osuszonych słoiczków.
Buraczki kiszone na barszcz
Zamknięte słoiczki z zakwasem odstawiam do chłodnej piwnicy.