Inspirowane Smakiem

Inspirowane Smakiem

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 85]

Burritto.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Danie kuchni Tex-Mex, warte spróbowania!

Burritto.

Składniki:

Burritto.

 

  • pierś z kurczaka - 200 gram
  • szynka wieprzowa - 300 gram
  • cebula - 1 duża
  • papryka czerwona - 1 duża
  • czosnek - 2 ząbki
  • pomidory krojone z puszki - 1 puszka
  • fasola czerwona - 1 puszka
  • kukurydza - 1 mała puszka
  • papryczka chilli - 1/2 papryczki
  • pieprz - 1/2 łyżeczki
  • pieprz ziołowy - 1/2 łyżeczki
  • czosnek granulowany - 1/2 łyżeczki
  • jalapeno rozdrobnione - 6 kawałeczków
  • papryka ostra - 1/2 łyżeczki
  • oregano - 1/2 łyżeczki
  • koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
  • vegeta - 1 łyżeczka
  • olej ryżowy - 2 łyżki
  • tortille - 1 opakowanie (8 tortilli)
  • ser żółty tylżycki - 8 wąskich plasterków

Sposób przygotowania:

Burritto.
1. Mięso z kurczaka i szynkę wieprzową mielimy w maszynce. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. 2. Rozgrzewamy pa patelni 1 łyżkę oleju. Wrzucamy cebulę, paprykę i czosnek i dusimy kila minut. Gdy zmiękną - dodajemy mięso i smażymy. Dodajemy drugą łyżkę oleju, mieszamy i zmniejszamy ogień. 3. Kukurydzę i fasolę odsączamy na sitku. 4. Do mięsa dodajemy przyprawy, kontrolując ostrość dania. 5. Do podsmażonego mięsa dodajemy pomidory z puszki z sosem, kukurydzę i fasolę. Mieszamy co jakiś czas, podgrzewając na wolnym ogniu. 6. Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni. 7. Przygotowujemy placki tortilli - na każdym rozkładamy farsz. Zawijamy je jak gołąbki i spinamy brzegi wykałaczkami. W naczyniu żaroodpornym rozcieramy minimalną ilość oleju i układamy zawinięte z farszem placki. Na każdy placek kładziemy kawałek sera. Zapiekamy aż ser się rozpuści, by tortille nie stały się zbyt suche. Smacznego!