Sposób przygotowania:
Całkiem inny makowiec
Ubić pianę z 4 białek z 1 szklanką cukru. Mąki wymieszać ze sobą i proszkiem do pieczenia .Dodawać po łyżce do piany z białek miksując cały czas . W trakcie dodawania mąki wrzucić do masy po jednym żółtku ( 4 sztuki ).Dobrze wymieszać dodając kakao. Blaszkę średniej wielkości wysmarować masłem i wysypać bułką tartą .Wlać ciasto. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni . Ciasto piec ok. 25 minut ( czas zależy od wielkości blaszki .Trzeba pilnować i gdy biszkopt zrobi się złoty z wierzchu ostrożnie sprawdzić patyczkiem czy jest w środku upieczony .Gdyby był jeszcze wilgotny to przykryć wierzch folią aluminiową i dopiec ). Wyjąć blaszkę z piekarnika i zostawić ciasto do ostygnięcia . Zimne przekroić ostrożnie na pół ( w poprzek ).
ciamciaramcia
Babciagramolka
Hi hi- ,, wszystko wychodzi " - pięknie dziękuję - ale trzeba by zobaczyć te wszystkie gnioty które mi wychodzą jak już się dam namówić na pieczenie . To jest przepis z cyklu ,, największa ofiara to upiecze ,,. Przyjaciółka pomogła mi kilka takich przepisów dopracować i trzymam się tego. A makowiec tak po za tym pyszny .