Sposób przygotowania:
Calzone z pieczarkami kiełbasą i żółtym serem
mleko przelewamy do garnuszka i podgrzewamy. Następnie w ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże z łyżką mąki. Pozostawiamy je do wyrośnięcia. Do miski przesypać mąkę, dodać sól, cukier, miękkie masło oraz oliwę, żółtko i wyrośnięte drożdże - zagnieść ciasto i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Wyrośnięte ciasto podzielić na kawałki (6 równych porcji ), które rozwałkowujemy na koło. Pieczarki obieramy, kroimy w plastry, cebulę obieramy i kroimy w kostkę, pomidory sparzamy wrzątkiem i drobno siekamy, kiełbasę kroimy w kosteczkę. Na tłuszczy podsmażamy cebulę z kiełbasą, następnie dodajemy pieczarki oraz pomidory i dusimy całość do miękkości, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na rozwałkowane placki ciasta nakładamy farsz oraz żółty ser. Zaklejamy koła jak pierogi - będą one duże, układamy na blaszce do piekarnika, smarujemy oliwą z wierzchu/ Calzone pieczemy przez 20 - 25 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku.