Anula

Anula

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 336]

Canelloni zapiekane

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Obgotowac rurki canelloni

Canelloni zapiekane

Składniki:

Canelloni zapiekane

 

  • Gotowe rurki canelloni
  • 2-3 lyzki startego sera zoltego
  • tluszcz do wysmarowania naczynia zaroodpornego
  • Farsz:
  • 30 dag pieczarek
  • duza cukinia lub 2 mniejsze
  • 2 duze miesiste pomidory
  • 2 lyzki startego zoltego sera
  • 2 lyzki oleju lub oliwy
  • sol,pieprz
  • Sos:
  • 2 lyzki masla
  • 2 lyzki maki
  • 2 szklanki mleka
  • mielona galka muszkatolowa
  • sol,pieprz

Sposób przygotowania:

Canelloni zapiekane
(5-6 min),oplukac zimna woda,odlozyc.Przygotowac farsz:Pieczarki posiekac,cukinie obrac i zetrzec na tarce o duzych otworach.Rozgrzac olej i obsmazyc grzyby(5-6 min),po czym dodac cukinie i smazyc razem 7 min.Na koniec wrzucic pokrojone w drobna kostke pomidory i po 2 min zdjac z ognia,wsypac zolty ser.Farsz dokladnie wymieszac,przyprawic sola i pieprzem.Poslugujac sie mala yzeczka,nadziac nim rurki(jesli ktoras peknie,nie szkodzi).Ukladac je na wysmarowanym tluszczem zaroodpornym polmisku.Przygotowac sos:W garnku rozpuscic maslo,dodac make.Kiedy sie spieni i zbieleje,cienki strumieniem wlac mleko,energicznie mieszajac.Gotowac do zgestnienia,w trakcie gotowania oproszyc sola,pieprzem i galka.Przygotowanym sosem zalac canellomi na zaroodpornym polmisku,posypac je zoltym serem.Zapiekac w piekarniku nagrzanym do 180 stopni,az ser sie zrumieni(20-25min)