Editha

Editha

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 244]

Cappuccino 5

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Wyśmienite ciasto w sam raz do kawy

Cappuccino 5 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cappuccino 5

 

 

  • KOKOS
  • 5 białek
  • 25 dkg cukru pudru
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 30 dkg wiórek kokosowych

 

  • KREM CAPPUCCINO
  • 5 żółtek
  • 3 dkg kawy cappuccino
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 budyń śmietankowy
  • 2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 1/2 kostki masła

 

  • Dodatkowo:
  • 6 łyżek dżemu wiśniowego.
  • polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Cappuccino 5
Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, ubijając dodawać po 1 żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, dodawać po trochę do białek, mieszać drewnianą łyżką. Piec ok. 20 min w temp. 180 stopni. Kokos: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, kokos i śmietanę, ubić, wylać na blachę, piec ok 30 min w temp. 170 stopni. Krem Cappuccino: Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać 1/2 szklanki mleka, dodać budyń, mąkę i dokładnie wymieszać. Pozostałe mleko zagotować, dodać masę żółtkową i ugotować jak budyń, odstawić do wystygnięcia. 1/2 kostki masła utrzeć dodając zimną masę budyniową i kawę cappuccino.Biszkopt przekroić na pół. Układamy: Biszkopt, dżem wiśniowy, kokos, masa, biszkopt, polewa.
Cappuccino 5
Z podanych składników pieczemy biszkopt
Cappuccino 5
Wystudzony biszkopt kroimy ostrym nożem na pół
Cappuccino 5
Kiedy masa budyniowa wystygnie mieszamy ją z kawą cappuccino i masłem
Cappuccino 5
Na biszkopt posmarowany dżemem wykładany upieczony kokos