jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Carpaccio śledziowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Śledzik tuż tuż, więc zapraszam na szybką w przygotowaniu i smaczną przekąskę śledziową z melonem i serem pleśniowym.

Carpaccio śledziowe Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Carpaccio śledziowe

 

  • 4 filety śledziowe w oleju a`la Matjas
  • 1 niewielki dojrzały melon (lub pół większego)
  • 2 limonki
  • 5 dag sera pleśniowego typu Rokpol
  • pieprz cytrynowy do posypania
  • sałata ( mizuna, roszponka, strzępiasta lub inna) do dekoracji

 

 

 

Sposób przygotowania:

Carpaccio śledziowe
Filety śledziowe a'la Matjas odsączamy z oleju i kroimy każdy pod skosem na cieniutkie plasterki. Obieramy melona, kroimy go w paski zbliżone szerokością do śledzi w podobny sposób jak filety na plasterki. Limonki myjemy, kroimy je na połówki. Z środkowych części wykrawamy plasterki - 8 szt. Pozostałe cząstki wyciskamy by uzyskać sok. Skrapiamy nim filety śledziowe i plastry melona- odstawiamy na 15 minut w chłodne miejsce. Układamy na talerzach lub jednym wspólnym naprzemiennie plasterki śledzia i melona. Posypujemy carpaccio pieprzem cytrynowym. Brzegi talerza obkładamy sałatą, posypujemy skruszonym serem pleśniowym. Dekorujemy półplasterkami cytryny.
Carpaccio śledziowe
Filety śledziowe a'la Matjas odsączamy z oleju i kroimy każdy pod skosem na cieniutkie plasterki.
Carpaccio śledziowe
Obieramy melona, kroimy go w paski zbliżone szerokością do śledzi w podobny sposób jak filety na plasterki.

Tagi:

sery sałata ser