beetle

beetle

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 158]

Książka Kucharska: Smaczne dania mięsne. Kuchnia domowa.

Cebula z farszem drobiowym i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jan Petelski, Kuchnia domowa, smaczne dania mięsne

Cebula z farszem drobiowym i pieczarkami

Składniki:

Cebula z farszem drobiowym i pieczarkami

 

  • 12 cebul średniej, równej wielkości

 

  • Nadzienie:
  • 20 dag mięsa drobiowego gotowanego lub pieczonego,
  • 30 dag pieczarek,
  • 3 łyżki posiekanej pietruszki zielonej,
  • 1  łyżka koncentratu pomidorowego.

 

Sposób przygotowania:

Cebula z farszem drobiowym i pieczarkami
Cebulę obrać, opłukać, wydrążyć, obgotować we wrzącej, osolonej wodzie i  odcedzić. Wydrążone części cebuli i  umyte pieczarki posiekać i  podsmażyć. Mięso zemleć, wymieszać z  pieczarkami, dodać koncentrat pomidorowy, zieloną pietruszkę, doprawić do smaku. Cebule napełnić farszem i  ułożyć w  żaroodpornym naczyniu. Następnie przygotować sos: stopić tłuszcz, zmieszać z  mąką, rozprowadzić mlekiem, zagotować. Zaciągnąć żółtkiem zmieszanym ze śmietaną. Doprawić do smaku solą i  kwaskiem cytrynowym. Cebule polać sosem i  posypać z  wierzchu startym żółtym serem. Całość zapiec. Podawać z  ryżem lub pieczywem i  surówką.