jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Cebulaki drożdżowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wyśmienite cebulaki drożdżowe, pasują do czerwonego barszczu. Doskonałe cebulaki na podwieczorek. Cebulaki z ciasta drożdżowego z cebulką.

Cebulaki drożdżowe

Składniki:

Cebulaki drożdżowe

 

Sposób przygotowania:

Cebulaki drożdżowe
Mąkę przesiać na stolnicę.
Na patelni stopić masło i odstawić.
Letnie mleko wymieszac z drożdżami, wlać namąkę, dodać żółtko, stopione masło i sól.
Wyrobić ciasto i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 20 minut.
Cebulę obrać, opłukać, pokroić w krążki i zeszklić na maśle, doprawić solą i pieprzem.
Ciasto rozwałkować na cienki placek, a następnie pokroić na kwadraty o boku 6 cm.
Na każdym kawałku położyć łyżeczkę cebuli, po czym ciasto złożyć, nakładając dwa przeciwległe rogi kwadratu jeden na drugi.
W rondelku stopić 3 łyżki margaryny.
Blachę wysmarować pozostałą margaryną i wysypać tartą bułką.
Cebulaki posmarować stopioną margaryną i układać na blasze. Następnie posypać je starty serem i papryką.
Piec 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stop. C.
Podawać do czerwonego barszczu.