Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Cebulaki - drożdżowe bułki z dodatkami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Gdy znudzą ci się tradycyjne kanapki sięgnij po coś innego.

Cebulaki - drożdżowe bułki z dodatkami

Składniki:

Cebulaki - drożdżowe bułki z dodatkami

 

  • Ciasto:40 dkg mąki
  • 1/3 paczki drożdży
  • łyżeczka soli
  • ostra czerwona papryka ( ja dałam łyżeczkę)
  • majeranek
  • 4 łyżki oleju
  • 1/2 szklanki wody
  • pół łyżeczki gałki
  • Nadzienie:
  • 2 duże cebule
  • 4 pieczarki
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 20 dkg wędliny
  • kieliszek mleka

Sposób przygotowania:

Cebulaki - drożdżowe bułki z dodatkami
Ciasto drożdżowe zarabiamy i odstawiamy w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętość. W tym czasie szykujemy nadzienie..cebulę kroimy w cienkie plastry i dusimy w odrobinie wody. Gdy zmięknie zalewamy śmietaną z przyprawami, szybko mieszamy i odstawiamy na bok. Pieczarki i wędlinę też kroimy w plasterki. Wyrośnięte ciasto wyrzucamy na blat i robimy z niego wałek, a ten zaś dzielimy na 12 krążków. Każdy krążek rozpłaszczamy i nakładamy dodatki. Brzeg jeśli chcemy mieć rumiany, polecam posmarować mlekiem. Jeszcze z 15 min aby sobie podrosły i na blaszkę wyłożoną papierem. Pieczemy 20 - 25 min w temperaturze 180 stopni.