Sposób przygotowania:
Cebulaki wg Alex
Do miski wsypać mąkę i sól, wymieszać. Drożdże rozpuścić w mleku razem z cukrem. Dodać do mąki. Masło rozpuścić. Dodać do reszty. Zagnieść jednolite ciasto, odstawić pod przykryciem na godzinę. W tym czasie przygotować cebulę. Obrać, pokroić w ćwiartki i plasterki. Wrzucić na rozgrzany olej, przesmażyć. Dusić na małym ogniu aż zmięknie. Doprawić odrobiną soli i sporą ilością pieprzu. Lekko przestudzić. Wyrośnięte ciasto podzielić na 7-8 kawałków, uformować okrągłe (albo i nie ;)) placki. Ułożyć na papierze do pieczenia lub macie. Na tak przygotowane ciasto nałożyć farsz (ciasto przed nałożeniem cebuli można posmarować keczupem a cebule posypać serem żółtym – tak zrobiłam na połowie cebulaków) Odstawić na 15 minut do lekkiego wyrośnięcia.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 15-20 minut.
joana30
Alex_M
ja też je bardzo lubię i zdecydowanie za rzadko robię ;)