Sposób przygotowania:
Cebularze na przekąskę
1. Z drożdży, mleka (wcześniej podgrzanego tak, by było letnie) i cukru robimy rozczyn. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. 2. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy olej, jajko i szczyptę soli. Wlewamy przygotowany wcześniej rozczyn i zagniatamy ciasto. Odstawiamy na kilka minut do wyrośnięcia. 3. W tym czasie cebule kroimy w piórka i podsmażamy, wcześniej lekko solimy. 4. Wędlinę kroimy na mniejsze części i lekko rumienimy na patelni. 5.Blaszkę smarujemy tłuszczem. 6. Z ciasta formujemy niewielkie kule, z których tworzymy placuszki. Nakładamy na nie podsmażoną cebulę i boczek (Lub szynkę), posypujemy wcześniej startym żółtym serem. 7. Pieczemy kilka minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, do momentu uzyskania przez cebularze koloru złotego.