Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Cebulowa z grzanką serową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zupa cebulowa z grzanką z serem i oregano.

Cebulowa z grzanką serową Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Cebulowa z grzanką serową

 

 

 

Sposób przygotowania:

Cebulowa z grzanką serową
Cebulę posiekać w piórka, wrzucić na patelnię na rozgrzane masło z olejem. Smażyć na wolnym ogniu, aż zacznie się rumienić. Trwa to ok. 30-40 min, często mieszać cebulę, pod koniec dodać posiekany czosnek. Aby nieco szybciej się karmelizowała, wsypać odrobinę cukru. Następnie obsypać cebulę mąką i dokładnie wymieszać. Podlać ok. 2 chochelkami rosołu dokładnie mieszać, aby wszystko odeszło z patelni. Całość przełożyć do garnka, dodać liść laurowy, ziele i resztę rosołu - w zależności jak gęstą chcemy mieć zupę. Pieczywo natrzeć ząbkiem czosnku, posypać serem i oregano, zapiec w piekarniku, aż stanie się chrupie, a ser się rozpuści. Zupę podawać z grzanką.
Cebulowa z grzanką serową
Cebulę podsmażać aż zacznie się karmelizować, podlać rosołem.
Cebulowa z grzanką serową
Przełożyć do garnka i zalać resztą rosołu, dodać przyprawy.
Cebulowa z grzanką serową
Kromki posypać serem i oregano, podpiec w piekarniku.