Sposób przygotowania:
Cebulowa z grzanką serową
Cebulę posiekać w piórka, wrzucić na patelnię na rozgrzane masło z olejem. Smażyć na wolnym ogniu, aż zacznie się rumienić. Trwa to ok. 30-40 min, często mieszać cebulę, pod koniec dodać posiekany czosnek. Aby nieco szybciej się karmelizowała, wsypać odrobinę cukru. Następnie obsypać cebulę mąką i dokładnie wymieszać. Podlać ok. 2 chochelkami rosołu dokładnie mieszać, aby wszystko odeszło z patelni. Całość przełożyć do garnka, dodać liść laurowy, ziele i resztę rosołu - w zależności jak gęstą chcemy mieć zupę. Pieczywo natrzeć ząbkiem czosnku, posypać serem i oregano, zapiec w piekarniku, aż stanie się chrupie, a ser się rozpuści. Zupę podawać z grzanką.